Πριν από αρκετά χρόνια ο οικισμός του Αγίου Θεοδώρου βρισκόταν στην περιοχή Πεντάσχοινος, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Εκεί γεννήθηκε και έζησε ο Άγιος Αθανάσιος. Πήρε την επωνυμία Πεντασχοινίτης λόγω του ότι έζησε στην εν λόγω περιοχή.
Το ξωκλήσι χρονολογείται τον 7ο αιώνα και οικοδομήθηκε πάνω από τον τάφο του Αγίου. Από τα ερείπια του φαίνεται να ήταν μεγαλοπρεπής ναός. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη υπέστη καταστροφικές ζημιές από τους σεισμούς που έπληξαν την Κύπρο το 1491.
Ο τάφος του Αγίου καθώς και ακόμα ένας τάφος, που λέγεται ότι ανήκει στον πατέρα του, ανακαλύφθηκαν το 2004 μετά από ανασκαφές. Μέσα στον τάφο του Αγίου βρέθηκαν κόκκαλα ζώων και εικάζεται ότι αυτοί που βρήκαν τα κόκκαλα του Αγίου, τα πήραν και τοποθέτησαν εκεί κόκκαλα ζώου.
Πάνω στο πάτωμα του νάρθηκα της εκκλησίας βρέθηκαν δύο τρύπες, μια βόρεια και μια νότια, που οδηγούσαν σε υπόγειες σήραγγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βόρια σήραγγα οδηγεί προς τον οικισμό του Αγίου Θεοδώρου ενώ η νότια κατευθύνεται προς τη θάλασσα.
Κάτοικος του χωριού ανάφερε ότι κατά τη δεκαετία του 1950 δύο αρχαιοκάπηλοι, αφαίρεσαν μέσα από ένα από τους νεκρικούς θαλάμους το εικόνισμα του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη και το πώλησαν στην Αγγλία.
Ο Άγιος Αθανάσιος έκανε πολλά θαύματα, ακόμη και μετά το θάνατό του. Χάρη στα πολλά θαύματα του, ο ναός είχε γίνει πανορθόδοξο προσκύνημα και η τιμή του διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό που η αγιογράφηση του, από τον 12ο αιώνα και μετά, μαρτυρείται σε όλους τους ναούς του νησιού. Στις τοιχογραφίες ιστορήθηκε ως Διάκονος, αν και δεν υπάρχει τέτοια μαρτυρία από το βιογράφο του.
Η καθαυτό μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη, δεν παρέμεινε γνωστή αλλά πριν από μερικά χρόνια καθιερώθηκε ως μέρα εορτασμού του η 10η Ιουλίου.
Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή του Αγίου Αθανασίου τελείται στα ερείπια της εκκλησίας του, όπου μεταφέρεται και η εικόνα του.