Ανδρέας Ευριπίδης
Ο Ανδρέας γεννήθηκε το 1945 στον Άγιο Θεόδωρο.
Ήταν ενός έτους στην πλημμύρα του Μαΐου του 1946 και έπαιζε χαρούμενα στα νερά γιατί η υπερχείλιση του ποταμού έφτασε μέχρι την αυλή του πατρικού του σπιτιού.
Αφού τελείωσε το Δημοτικό σχολείο του Χωριού (έτη~1950-1956) φοίτησε στο Γυμνάσιο του Πεδουλά (χωριό του πατέρα του) (έτη~1957-1963)
Είχε ιδιαίτερη αδυναμία και θαύμαζε τους αντάρτες της ΕΟΚΑ και είχε μερικούς φίλους από αυτούς που ήταν μυημένοι στην περιοχή Μαραθάσας στο Πεδουλά.
Όταν πρώτο ιδρύθηκε η Εθνική Φρουρά υπηρέτησε ως Δεκανέας και στη συνέχεια επιλέχθηκε και στάλθηκε στο χωριό Αμπουκίρ της Αιγύπτου και εκπαιδεύτηκε στους Πυραύλους Εδάφους –Αέρος που αγόρασε η Κυπριακή Δημοκρατία, για την Αεράμυνα της, αλλά απαγορευόταν τότε να εγκατασταθούν στο έδαφος της.
Είχε επίσης πάρει Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από Αγγλικό Πανεπιστήμιο (Mechanical Engineering in Draftsmanship and Design) με έδρα την Μάλτα ενώ παράλληλα εργαζόταν στην ΕΜΕ στο Βασιλικό ως Σχεδιαστής και ταυτόχρονα σχεδίαζε οικοδομές για λογαριασμό κάποιου Τεχνικού Γραφείου στην Λάρνακα.
Μεγάλη αγάπη είχε στη ζωγραφική και αφιέρωνε πάντα πάρα πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του σε αυτήν. Ζωγράφιζε προσωπογραφίες, τοπία και δραστηριότητες του τόπου και της κουλτούρας μας. Έργα του εκθέτονται στην πινακοθήκη που φέρει το όνομα του και βρίσκεται απέναντι από το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Θεοδώρου. Η πινακοθήκη εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2019 από τον έντιμο Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη παρουσία της οικογένειας του Αγνοούμενου η οποία δώρισε τους πίνακες στην Κοινότητα.
Το 1974 ο Ανδρέας επιστρατεύτηκε μέχρι και την 14η Αυγούστου, όπου η γραμμή Μία Μηλιά – Παλαίκυθρο, όπως είναι γνωστό, έσπασε από τα αεροπλάνα που πετούσαν χαμηλά και τον ανελέητο καταιγισμό πυρών των Τούρκων. Οι δικοί μας έφεδροι και εθνοφρουροί έφεραν μόνον ελαφρύ οπλισμό και σίγουρα χωρισμένοι σε μικρές ομάδες θα ενεργούσαν αυτοβούλως.
Από εκείνη την ημέρα, τη 14η Αυγούστου 1974, παραμονή της Παναγίας, η τύχη του αγνοείται…
Το 226 Τ.Π επιχειρούσε στην γραμμή άμυνας Μία Μηλιά – Παλαίκυθρο αλλά κόπηκε στα δύο από τα τουρκικά άρματα… άλλοι έφυγαν προς νότο και άλλοι προφανώς προς βορρά ή και ανατολικά… άλλοι βοηθούσαν κόσμο να επιβιβαστεί σε λεωφορεία για να φύγει προ νότο στις ελεύθερες περιοχές… πρόσφατα μόνο δύο αγνοούμενοι βρέθηκαν (ταυτοποιήθηκαν) από το τάγμα αυτό…
Από αφηγήσεις του πατέρα του, οποίος συνέλεξε πληροφορίες τον πρώτο καιρό μετά το 1974, ο Ανδρέας μαζί με άλλους και ένα Αξιωματικό, περίπου οκτώ άτομα βρισκόμενοι εν ζωή, φαίνεται να προχώρησαν προς την Κυθρέα όπου και κρυβόντουσαν τις πρώτες μέρες… Μετά όμως από τις εκκαθαρίσεις και τον έλεγχο του Τούρκικου στρατού στις κατεχόμενες περιοχές δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι απέγινε.